Resolutie 2130 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2130
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 18 december 2013
Nr. vergadering 7088
Code S/RES/2130
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Verlenging ambtstermijn van 17 rechters.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2013
Permanente leden
Niet-permanente leden
De Italiaanse rechter Fausto Pocar. (foto: dec 2006)

Resolutie 2130 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 18 december 2013 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Veertien leden van de Raad stemden voor; Rusland onthield zich opnieuw omdat de einddatum van het tribunaal vooruit werd geschoven met alle kosten van dien zonder dat Russische voorstellen om er iets aan te doen werden gehoord.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juli 2013 was de afdeling van het Internationaal Residumechanisme voor Straftribunalen voor ex-Joegoslavië van start gegaan.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Joegoslavië-tribunaal werd verzocht er alles aan te doen zo spoedig mogelijk af te ronden. Eerder was voorzien dat alle rechtszaken tegen 31 december 2014 moesten zijn afgelopen, maar het was duidelijk dat dit niet meer haalbaar was.

Thans werden de ambtstermijnen van de volgende rechters en rechters ad litem verlengd tot 31 december 2014:

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]