Naar inhoud springen

Resolutie 215 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 215
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 5 november 1965
Nr. vergadering 1251
Code S/RES/215
Stemming
voor
9
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Tweede Kasjmiroorlog
Beslissing Vraag om het staakt-het-vuren te respecteren en eis om een terugtrekkingsplan op te stellen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1965
Permanente leden
Niet-permanente leden
De Kasjmirvallei in India.

Resolutie 215 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 5 november 1965 aangenomen door negen leden van de VN-Veiligheidsraad. Twee leden, Jordanië en de Sovjet-Unie, onthielden zich van de stemming. De Veiligheidsraad vroeg India en Pakistan opnieuw het staakt-het-vuren na te leven en zich terug te trekken.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tweede Kasjmiroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Veiligheidsraad had al meermaals een staakt-het-vuren geëist tussen India en Pakistan, die vochten om de regio Kasjmir. Hier kwam een akkoord over, desondanks werd dit staakt-het-vuren niet gerespecteerd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad betreurde dat een staakt-het-vuren en terugtrekking van de troepen op zich lieten wachten. Resolutie 211 werd bevestigd. India en Pakistan werden verzocht zich aan paragraaf °1 van resolutie 211 te houden, alle militaire activiteit te stoppen en het staakt-het-vuren niet langer te schenden. Geëist werd dat India en Pakistan samen zouden zitten en met de Verenigde Naties een plan voor de terugtrekking op zouden stellen met een einddatum. Secretaris-generaal U Thant werd gevraagd om hierover binnen de drie weken te rapporteren, en om zo snel mogelijk een rapport over de uitvoering van deze resolutie in te dienen.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 215 op de Engelstalige Wikisource.