Resolutie 216 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 216
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 november 1965
Nr. vergadering 1258
Code S/RES/216
Stemming
voor
10
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Blank minderheidsregime in Zuid-Rhodesië
Beslissing Oproep regime niet te erkennen
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1965
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bolivia Bolivia · Vlag van Ivoorkust Ivoorkust · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Uruguay Uruguay
LocationZimbabwe.png

Resolutie 216 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 12 november 1965, op de 1258e vergadering van de Raad. Frankrijk onthield zich van stemming.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 november 1965 riep de blanke regering onder leiding van Ian Smith de onafhankelijkheid uit van de Republiek Rhodesië. Er kwam gewapend verzet van de zwarte bevolking via de Zimbabwe Afrikaanse Volksunie (ZAPU) en de Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie (ZANU).

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van een racistische minderheid in Zuid-Rhodesië te veroordelen. Ook besloot de Veiligheidsraad alle lidstaten op te roepen om het regime niet te erkennen en geen steun te verlenen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 216 op de Engelstalige Wikisource.