Resolutie 2193 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2193
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 18 december 2014
Nr. vergadering 7348
Code S/RES/2193
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Verlenging ambtstermijn van 17 rechters en herbenoeming openbaar aanklager.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2014
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Australië Australië · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Luxemburg Luxemburg · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Rwanda Rwanda
Resolutie 2193 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 2193 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 18 december 2014 met veertien stemmen voor en één onthouding aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde opnieuw de ambtstermijnen van de rechters van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag en stelde Serge Brammertz opnieuw aan als openbaar aanklager.

Net als de vorige keer onthield Rusland zich. Het land vond het onaanvaardbaar dat het tribunaal niet tegen de gestelde einddatum zou worden afgerond zonder dat de reden daarvan werd uitgelegd, terwijl Ruslands advies om hulp van buitenaf in te huren werd genegeerd.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het tribunaal werd opnieuw gevraagd het werk zo snel mogelijk af te ronden, zodat de taken konden worden overgenomen door het Internationaal Residumechanisme voor Straftribunalen. De ambtstermijnen van volgende rechters en rechters ad litem werden verlengd tot 31 juli 2015 of tot de voltooiing van hun lopende zaken:

Daarnaast werd Serge Brammertz opnieuw aangesteld als openbaar aanklager voor een termijn tot 31 december 2015.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]