Resolutie 227 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 227
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 18 oktober 1966
Nr. vergadering 1311
Code S/RES/227
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Functie van VN-secretaris-generaal
Beslissing Aanbeveling ter verlenging termijn U Thant
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1966
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bulgarije (1946-1947) Bulgarije · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Mali Mali · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Uruguay Uruguay
U Thant.

Resolutie 227 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 18 oktober 1966. Dat gebeurde op de 1311ste vergadering van de Raad.

In verband met de procedures rond het aanstellen van een secretaris-generaal was deze vergadering besloten en de stemming is dus onbekend.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie U Thant voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 3 november 1966 liep U Thants eerste termijn als secretaris-generaal ten einde. Hij had te kennen gegeven zich niet ter beschikking te stellen voor een tweede termijn. Omdat er echter op dat moment een algemene vergadering van de VN bijeen was, gaf hij te kennen aan te willen blijven gedurende de periode van deze vergadering, indien de vergadering niet voor het beëindigen van zijn termijn een opvolger zou hebben gevonden.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde de consensus van de 1301ste vergadering, op 29 september 1966. Men bracht in herinnering dat in deze consensus, de secretaris-generaal aan had geboden aan te blijven tot na het beëindigen van de algemene vergadering. De algemene vergadering werd aanbevolen om U Thant aan te stellen als secretaris-generaal tot het beëindigen van de algemene vergadering;

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 227 op de Engelstalige Wikisource.