Resolutie 244 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 244
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 22 december 1966
Nr. vergadering 1386
Code S/RES/244
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlenging mandaat vredesmacht met drie maanden
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1966
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bulgarije (1946-1947) Bulgarije · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Mali Mali · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Uruguay Uruguay
Resolutie 244 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 244 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de laatste resolutie die door de leden van de VN-Veiligheidsraad unaniem werd aangenomen in 1967. Dat gebeurde op de 1386ste vergadering van de Raad op 22 december.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 hadden de VN de UNFICYP-vredesmacht op Cyprus gestationeerd na het geweld tussen de twee bevolkingsgroepen op het eiland. Deze was tien jaar later nog steeds aanwezig toen er opnieuw geweld uitbrak nadat Griekenland een staatsgreep probeerde te plegen en Turkije het noorden van het eiland bezette.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bemerkte de oproep van de secretaris-generaal op aan de regeringen van Griekenland, Turkije en Cyprus. De Veiligheidsraad merkte ook de antwoorden van de drie regeringen op.

De Veiligheidsraad merkte op dat de secretaris-generaal in zijn rapport een vredesmacht nog steeds noodzakelijk vond. Ook merkte de Veiligheidsraad op dat de regering van Cyprus de VN-vredesmacht noodzakelijk vond.

De Veiligheidsraad bevestigde resolutie 186 en de hierin uitgedrukte consensus. De aanwezigheid van VN-vredestroepen in Cyprus werd verlengd met drie maanden, en eindigde nu op 26 maart 1968.

De regeringen werden opgeroepen om in te stemmen met de voorstellen van de secretaris-generaal en de secretaris-generaal werd gevraagd verslag uit te brengen.

Alle betrokken partijen werden opgeroepen om terughoudend te handelen, om verergering van de situatie te voorkomen.

De partijen werden dringend verzocht om actief mee te werken en zich in te zetten.

De Veiligheidsraad besloot het vraagstuk open te houden en opnieuw te vergaderen zodra de omstandigheden dit nodig zouden maken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 244 op de Engelstalige Wikisource.