Resolutie 245 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Small Flag of the United Nations ZP.svg
Resolutie 245
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 25 januari 1968
Nr. vergadering 1387
Code S/RES/245
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Zuid-Afrikaanse bezetting van Zuidwest-Afrika.
Beslissing Riep op de illegale rechtszaken stop te zetten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1968
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Brazilië (1960-1968) Brazilië · Vlag van Canada Canada · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ethiopië (1897-1935 en 1941-1974) Ethiopië · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van India India · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Paraguay Paraguay · Vlag van Senegal Senegal
Namibië.

Resolutie 245 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste resolutie van de VN-Veiligheidsraad in 1968, en werd unaniem aangenomen op 25 januari. Zuid-Afrika werd opgeroepen rechtszaken tegen gevangenen uit Zuidwest-Afrika stop te zetten en de personen in kwestie vrij te laten en te repatriëren.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Zuidwest-Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zuid-Afrika had na de Eerste Wereldoorlog een mandaat gekregen om Zuidwest-Afrika, het huidige Namibië, te besturen. Daar kwam tegen de jaren zestig verzet tegen. Zeker nadat Zuid-Afrika een politiek van apartheid begon te voeren, kwam er ook internationaal verzet, en in 1968 beëindigde de Verenigde Naties het mandaat. Zuid-Afrika weigerde Namibië te verlaten en hun verdere aanwezigheid werd door de VN illegaal verklaard.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad merkte resolutie 2145 van de Algemene Vergadering op. De weigering van de Zuid-Afrikaanse regering om resolutie 2324 van de Algemene Vergadering uit te voeren werd veroordeeld.

De Zuid-Afrikaanse regering werd opgeroepen om de illegale rechtszaken stop te zetten. De betrokken Zuidwest-Afrikanen moesten worden vrijgelaten en naar hun thuisland gerepatrieerd worden. Verder werden alle staten opgeroepen om hun invloed in te zetten om Zuid-Afrika ertoe te bewegen zich aan de resolutie te houden. Secretaris-generaal U Thant werd verzocht de naleving van de resolutie te observeren en rapport uit te brengen aan de Veiligheidsraad.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 245 op de Engelstalige Wikisource.