Resolutie 273 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 273
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 9 december 1969
Nr. vergadering 1520
Code S/RES/273
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Portugese koloniale oorlog
Beslissing Veroordeling Portugese beschieting van dorp.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1969
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje · Vlag van Finland (1918-1978) Finland · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Nepal Nepal · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Paraguay Paraguay · Vlag van Senegal Senegal · Vlag van Zambia Zambia
Het wrak van een Portugees pantservoertuig in Guinee-Bissau in 1974.

Resolutie 273 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 9 december 1969 werd met dertien stemmen voor en twee onthoudingen aangenomen op de 1520e vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Spanje en de Verenigde Staten waren de landen die zich onthielden. De resolutie veroordeelde Portugal voor het onder vuur nemen van een dorp in Senegal, in het kader van de oorlog die gevoerd werd tegen rebellen in Portugees-Guinea.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Portugese koloniale oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de dekolonisatie van Afrika op gang kwam, ontstonden ook in de Portugese koloniën op het continent onafhankelijkheidsbewegingen. In tegenstelling tot andere Europese landen voerde het dictatoriale regime dat Portugal destijds kende dertien jaar lang oorlog in Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië en Mozambique. Behalve in Guinee-Bissau kon het Portugese leger overal de bovenhand halen, maar de oorlog kostte handenvol geld en het land raakte internationaal geïsoleerd. Pas toen de Anjerrevolutie in 1974 een einde maakte aan de dictatuur, werden ook de koloniën als laatsten in Afrika onafhankelijk.

De rebellen in Portugees-Guinea werden gesteund door buurland Senegal. Het Portugese leger schond dan ook geregeld de grens tussen beide landen in de strijd tegen de rebellen, en Senegal had hiervoor al verschillende klachten ingediend.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het Portugese leger had verschillende keren het dorp Samine in het zuiden van Senegal beschoten vanuit de basis Bégène in Portugees-Guinea. Op 25 november waren daarbij één dode en acht gewonden gevallen, werd een politiekantoor geraakt en twee huizen verwoest. Op 7 december vielen vijf doden en raakte een vrouw zwaargewond. Deze aanvallen werden sterk veroordeeld. Portugal werd wederom opgeroepen de soevereiniteit van Senegal te respecteren. Indien niet zou de Veiligheidsraad nieuwe maatregelen overwegen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 273 op de Engelstalige Wikisource.