Resolutie 286 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 286
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 9 september 1970
Nr. vergadering 1552
Code S/RES/286
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Vliegtuigkapingen door de PLO
Beslissing Oproep tot vrijlating.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1970
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Burundi Burundi · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Spanje (1945-1977) Spanje · Vlag van Finland Finland · Vlag van Nicaragua Nicaragua · Vlag van Nepal Nepal · Vlag van Polen Polen · Vlag van Sierra Leone Sierra Leone · Vlag van Syrië (1963-1972) Syrië · Vlag van Zambia Zambia
De gekaapte vliegtuigen op het vliegveld in Jordanië.
De gekaapte vliegtuigen op het vliegveld in Jordanië.

Resolutie 286 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd zonder stemming door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op diens 1552ste vergadering op 9 september 1970.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dawson's Field kapingen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 6 september 1970 werden vier passagiersvliegtuigen gekaapt door leden van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. Drie ervan werden naar een klein vliegveld in de Jordaanse woestijn afgeleid. Het vierde werd naar de Egyptische hoofdstad Caïro afgeleid. De poging om nog een vijfde vliegtuig te kapen mislukte. De meeste van de 310 gegijzelden werden op 11 september vrijgelaten. De 56 overige kwamen na een overeenkomst op 30 september vrij.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Is erg bezorgd door de bedreiging van onschuldige burgerlevens door de kaping van vliegtuigen en andere verstoring van internationaal vervoer.
  1. Doet een oproep aan alle betrokken partijen voor de onmiddellijke vrijlating van passagiers en bemanning.
  2. Roept landen op om al het mogelijke te doen om nog kapingen te voorkomen.
Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 286 op de Engelstalige versie van Wikisource.