Resolutie 295 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 295
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 3 augustus 1971
Nr. vergadering 1573
Code S/RES/295
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Portugese koloniale oorlog
Beslissing Uitsturen van een missie naar Guinee.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1971
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Burundi Burundi · Vlag van België België · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Nicaragua Nicaragua · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Sierra Leone Sierra Leone · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Syrië (1963-1972) Syrië
Het landschap in Zuidoost-Guinee.
Het landschap in Zuidoost-Guinee.

Resolutie 295 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties unaniem aangenomen op 3 augustus 1971. De Veiligheidsraad besloot een feitenmissie naar Guinee te sturen in verband met de Portugese aanvallen op dat land vanuit diens naastgelegen kolonie Portugees-Guinea.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Portugese koloniale oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de dekolonisatie van Afrika op gang kwam, ontstonden ook in de Portugese koloniën op het continent onafhankelijkheidsbewegingen. In tegenstelling tot andere Europese landen voerde het dictatoriale regime dat Portugal destijds kende dertien jaar lang oorlog in Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië en Mozambique. Behalve in Guinee-Bissau kon het Portugese leger overal de bovenhand halen, maar de oorlog kostte handenvol geld en het land raakte internationaal geïsoleerd. Pas toen de Anjerrevolutie in 1974 een einde maakte aan de dictatuur, werden ook de koloniën als laatsten in Afrika onafhankelijk.

Anno 1971 was Guinees buurland Portugees-Guinea een kolonie van Portugal. Rebellen die vochten voor de onafhankelijkheid ervan werden door Guinee gesteund. Daarom voerde Portugal geregeld militaire aanvallen uit op Guinee, waar de rebellen ook hun hoofdkwartier hadden.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Men had een klacht van Guinee ontvangen en een verklaring van het land gehoord. Besloten werd om een missie bestaande uit drie leden van de Veiligheidsraad naar Guinee te sturen om onmiddellijk over de situatie te rapporteren. Deze missie zou worden samengesteld na consultatie tussen de voorzitter van de Raad en secretaris-generaal U Thant.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina United Nations Security Council Resolution 295 van de Engelstalige Wikisource.