Naar inhoud springen

Resolutie 29 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 29
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 12 augustus 1947
Nr. vergadering 190
Code S/RES/29
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Aanbeveling kandidaat VN-lidstaten.
Beslissing Aanbeveling Jemen en Pakistan als VN-lidstaat.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1947
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Syrië (1932-1958 en 1961-1963) Syrië

Resolutie 29 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op 12 augustus 1947.

De VN-Veiligheidsraad moest kandidaat-lidstaten van de Verenigde Naties aanbevelen alvorens ze door de Algemene Vergadering kunnen worden toegelaten. In 1946 hadden negen landen hun kandidatuur gesteld. De Veiligheidsraad besliste in resolutie 8 om er hiervan drie aan te bevelen. De overige landen waren doorgestuurd naar het Comité voor de Toelating van Nieuwe Leden, dat vroeg opnieuw overwegingen te maken voor de landen Albanië, Mongolië, Transjordanië, Ierland en Portugal. Het verzoek om lidmaatschap van Hongarije, Italië, Roemenië, Oostenrijk, Jemen en Bulgarije moest worden bestudeerd. Verder was er nog de kandidatuur van Pakistan.

De Veiligheidsraad had het rapport van het Comité voor de Toelating van Nieuwe Leden ontvangen en bestudeerd, betreffende het herbekijken van de hierboven als eerste genoemde vijf landen en het bekijken van de daarna genoemde zes landen. De Veiligheidsraad had verder de kandidatuur van Pakistan ontvangen en overwogen. Ook de verklaringen inzake van de leden van de Veiligheidsraad waren goed overwogen.

De Veiligheidsraad beval aan de Algemene Vergadering het VN-lidmaatschap van Jemen en Pakistan aan.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]
Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 29 op de Engelstalige Wikisource.