Resolutie 307 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 307
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 21 december 1971
Nr. vergadering 1621
Code S/RES/307
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Indo-Pakistaanse oorlog van 1971
Beslissing Vraag om duurzaam staakt-het-vuren en hulpverlening.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1971
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Burundi Burundi · Vlag van België België · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Nicaragua Nicaragua · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Sierra Leone Sierra Leone · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Syrië (1963-1972) Syrië
De posities van de partijen in Kasjmir tijdens de oorlog in 1965.
De posities van de partijen in Kasjmir tijdens de oorlog in 1965.

Resolutie 307 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de laatste resolutie van de Veiligheidsraad uit 1971 en de tweede die op 21 december dat jaar werd aangenomen. Dat gebeurde met dertien voor-stemmen en twee onthoudingen van Polen en de Sovjet-Unie.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Indo-Pakistaanse oorlog van 1971 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

India en Pakistan vochten al jaren om Kasjmir ten noorden van India. Drie open oorlogen, de Eerste Kasjmiroorlog in 1947, de Tweede Kasjmiroorlog in 1965 en de Indo-Pakistaanse oorlog van 1971, hadden plaatsgevonden. Na het einde daarvan bleven de vijandelijkheden ondanks een staakt-het-vuren nog steeds doorgaan. In 1972 werd een akkoord gesloten over de grenzen en sindsdien controleren drie landen een deel van het gebied; India 60%, Pakistan 30% en China 10%. In 1999 vond met de Kargil-oorlog een nieuw conflict plaats met Kasjmir als inzet.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Eist een duurzaam staakt-het-vuren tot de terugtrekking van de troepen met respect voor de staakt-het-vuren-lijn die door de militaire waarnemersgroep van de VN in India en Pakistan heeft plaatsgevonden.
  2. Roept alle lidstaten op de situatie niet te verergeren.
  3. Roept de betrokkenen op het nodige te doen om mensenlevens te sparen en de Geneefse Conventies uit te voeren inzake de bescherming van gewonden, zieken, krijgsgevangenen en burgers.
  4. Vraagt internationale hulp voor het lijden en de terugkeer van de vluchtelingen.
  5. Staat de secretaris-generaal toe een vertegenwoordiger te sturen om de humanitaire problemen te helpen oplossen.
  6. Vraagt de secretaris-generaal om de Raad op de hoogte te houden over de ontwikkelingen inzake de uitvoering van deze resolutie.
  7. Besluit om van de zaak op de hoogte te blijven en ze in beraad te houden.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 307 van de Engelstalige Wikisource.