Resolutie 308 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 308
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 19 januari 1972
Nr. vergadering 1626
Code S/RES/308
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Vergaderingen buiten het hoofdkwartier.
Beslissing Vergaderen in Ethiopië.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1972
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van India India · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Ethiopië met hoofdstad Addis Ababa.

Resolutie 308 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste VN-Veiligheidsraadsresolutie van 1972. Deze resolutie werd op 19 januari zonder stemming unaniem aangenomen. Men besloot in Ethiopië bijeen te komen over Afrikaanse aangelegenheden.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had op verzoek van de Algemene Vergadering de vraag van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid overwogen om vergaderingen van de Veiligheidsraad te houden in een Afrikaanse hoofdstad. De Veiligheidsraad herinnerde aan zijn beslissing op 11 januari[1]. In het bijzonder werd herinnerd aan de beslissing om de vraag van de OAE in principe te aanvaarden.

Ethiopië, Guinee, Senegal en Zambia werden bedankt voor hun aanbod te fungeren als gastland. De Veiligheidsraad had het rapport van het comité voor vergaderingen buiten het hoofdkwartier overwogen. De Veiligheidsraad nam in het bijzonder akte van de kostenraming in annex I. Er werd gedacht aan de aanbevelingen in hoofdstuk VI van het rapport. De Veiligheidsraad besloot om vergaderingen te houden in Addis Ababa (Ethiopië) van 28 januari tot 4 februari over het onderwerp Afrikaanse kwesties.

De Veiligheidsraad betuigde zijn dank aan Ethiopië, dat klaarstond als gastland en kosteloos faciliteiten aanbood. De secretaris-generaal werd gevraagd om te onderhandelen met Ethiopië teneinde tot een akkoord te komen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 308 op de Engelstalige Wikisource.