Resolutie 316 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 316
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 26 juni 1972
Nr. vergadering 1650
Code S/RES/316
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Veroordeelde Israëlische aanvallen op Libanon en vroeg de vrijlating van daar ontvoerd personeel.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1972
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van India India · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Libanon
Libanon

Resolutie 316 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op de 1650ste vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 26 juni 1972 aangenomen. Dertien leden stemden voor. Panama en de Verenigde Staten onthielden zich.

Achtergrond[bewerken]

Nadat de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie vanuit Libanon Israël begon aan te vallen sloeg Israël terug met aanvallen op Libanese dorpen. Meermaals eiste de Veiligheidsraad de Israëlische terugtrekking.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Roept Israël op zich strikt aan bovengenoemde resoluties te houden en geen militaire handelingen tegen Libanon te stellen.
  2. Veroordeelt de herhaalde aanvallen van Israël op Libanees grondgebied en bevolking.
  3. Wil dat het Syrische en Libanese militaire en veiligheidspersoneel dat op 21 juni door Israël in Libanon werd ontvoerd zo snel mogelijk wordt vrijgelaten.
  4. Verklaart dat verdere actie zal worden overwogen als dit personeel niet wordt vrijgelaten of als Israël zich niet aan deze resolutie houdt.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 316 van de Engelstalige Wikisource.