Resolutie 317 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 317
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 21 juli 1972
Nr. vergadering 1653
Code S/RES/317
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Oproep aan Israël tot vrijlating van in Libanon ontvoerd personeel.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1972
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van India India · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Libanon

Resolutie 317 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd met veertien stemmen tegen één onthouding van de Verenigde Staten aangenomen op 21 juli 1972.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Israël begon met aanvallen op Libanon nadat de PLO vanuit de vluchtelingenkampen aldaar Israël aanviel. De Veiligheidsraad had reeds meermaals geëist dat Israël zich terug zou trekken.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had de op 18 juli vastgelegde agenda in beraad genomen. De Veiligheidsraad nam ook akte van de brieven van Syrië en Libanon, en had de verklaringen van de vertegenwoordigers namens Libanon en Syrië gehoord. De Veiligheidsraad waardeerde de inspanningen van de raadsvoorzitter en de Secretaris-Generaal na resolutie 316. Resolutie 316 werd herbevestigd. De Veiligheidsraad betreurde dat desondanks de door Israël in Libanon ontvoerde personeelsleden nog niet waren vrijgelaten. Israël werd opgeroepen dit personeel onmiddellijk te laten terugkeren. Aan de raadsvoorzitter en de secretaris-generaal werd gevraagd door te gaan met hun inspanningen om deze resolutie ten uitvoer te brengen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 317 op de Engelstalige Wikisource.