Resolutie 320 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resolutie 320
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 september 1972
Nr. vergadering 1666
Code S/RES/320
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Blank minderheidsregime in Zuid-Rhodesië
Beslissing Oproep de sancties tegen Zuid-Rhodesië in te stellen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1972
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van India India · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Asbestmijn in de Zuidoost-Zimbabwaanse mijnstad Mashava.

Resolutie 320 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 september 1972 aangenomen, met dertien stemmen voor en twee onthoudingen van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De VN-Veiligheidsraad had sancties ingesteld tegen het illegaal verklaarde blanke minderheidsregime in Zuid-Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Niet alle landen hielden zich daaraan, ondanks dat ze daar volgens het Handvest van de Verenigde Naties wel toe verplicht waren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

 • Herinnert aan resolutie 253 en volgende resoluties waarin alle landen verplicht werden de economische, politieke en andere sancties tegen Zuid-Rhodesië in te stellen.
 • Houdt rekening met de resoluties 314 en 318 over de samenwerking en verplichting van landen om zich strikt aan de sancties te houden.
 • Is diep bezorgd over de blijvende schending van de sancties door sommige landen.
 • Is erg bezorgd over de ernstige gevolgen van de schendingen voor de efficiëntie van de sancties en in een bredere context de autoriteit van de Raad.
 • Is diep bezorgd over het rapport van de Verenigde Staten, waarin het de invoer van chroomerts en andere mineralen uit Zuid-Rhodesië toestaat.
 • Veroordeelt de weigering van Zuid-Afrika en Portugal om met de VN samen te werken om de sancties ten uitvoer te brengen.
 1. Herbevestigt dat de sancties tegen Zuid-Rhodesië volledig van kracht blijven zolang de doelstellingen in resolutie 253 niet zijn bereikt.
 2. Roept alle landen op de resoluties over de sancties volledig uit te voeren.
 3. Dringt er bij de VS op aan samen te werken met de VN aan de instelling van de sancties.
 4. Vraagt het in resolutie 253 opgerichte comité mogelijke acties te overwegen tegen de weigering van Zuid-Afrika en Portugal om de sancties tegen het illegale regime van Zuid-Rhodesië in te stellen en tegen 31 januari 1973 te rapporteren.
 5. Vraagt het comité verder om de voorstellen en suggesties van de 1663e en 1666e vergadering te onderzoeken en hierover tegen 31 januari 1973 te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 320 op de Engelstalige Wikisource.