Resolutie 322 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 322
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 22 november 1972
Nr. vergadering 1677
Code S/RES/322
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Portugese koloniale oorlog
Beslissing Oproep om militaire operaties te stoppen en onderhandelingen aan te gaan.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1972
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van India India · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
De Portugese koloniën in Afrika (1961 — 1974).

Resolutie 322 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 22 november 1972 unaniem door de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie riep Portugal op om de oorlog tegen onafhankelijkheidsbewegingen in zijn Afrikaanse koloniën te staken en onderhandelingen te starten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Portugese koloniale oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de dekolonisatie van Afrika op gang kwam, ontstonden ook in de Portugese koloniën op het continent onafhankelijkheidsbewegingen. In tegenstelling tot andere Europese landen voerde het dictatoriale regime dat Portugal destijds kende dertien jaar lang oorlog in Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië en Mozambique. Behalve in Guinee-Bissau kon het Portugese leger overal de bovenhand halen, maar de oorlog kostte handenvol geld en het land raakte internationaal geïsoleerd. Pas toen de Anjerrevolutie in 1974 een einde maakte aan de dictatuur, werden ook de koloniën als laatsten in Afrika onafhankelijk.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 had de Algemene Vergadering middels 1514 (XV) erkend dat volkeren in kolonies recht hebben op onafhankelijkheid. Op 14 november 1972 had ze zich middels 2918 (XXVII) uitgesproken voor de onafhankelijkheid van Portugals koloniën, en Portugal gemaand de oorlog te stoppen. Intussen had de Organisatie van Afrikaanse Eenheid de onafhankelijkheidsbewegingen in Angola, Guinee-Bissau en Kaapverdië en Mozambique erkent als wettige vertegenwoordigers van de volkeren van deze territoria.

Portugal werd wederom opgeroepen om onmiddellijk zijn militaire operaties en de repressie te stoppen, en onderhandelingen aan te gaan om het conflict op te lossen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 322 op de Engelstalige Wikisource.