Resolutie 329 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 329
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 10 maart 1973
Nr. vergadering 1694
Code S/RES/329
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Blank minderheidsregime in Zuid-Rhodesië
Beslissing Economische steun aan Zambia.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1973
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van India India · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië Joegoslavië
Straatbeeld in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka.
Straatbeeld in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka.

Resolutie 329 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de tweede resolutie van de VN-Veiligheidsraad op 10 maart 1973 en de vierde op rij over de kwestie-Zuid-Rhodesië. De resolutie werd unaniem goedgekeurd.

Achtergrond[bewerken]

De VN hadden sancties uitgevaardigd tegen het illegale zelfverklaarde regime van Zuid-Rhodesië. Buurland Zambia besloot deze sancties ten uitvoer te brengen, maar schoot daar zelf economisch bij in.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde aan resolutie 253 die dringende hulp aan Zambia vroeg. De Veiligheidsraad herinnerde verder aan de resoluties 277, 326 en 327, die een speciale missie naar Zambia stuurden.

De Raad had het rapport van de speciale missie in overweging genomen en de verklaring van Zambia aangehoord, en bevestigde dat de beslissing van Zambia om de handel via het zuiden (buurland Zuid-Rhodesië) weg te leiden de VN-sancties tegen het illegale regime in Zuid-Rhodesië versterkte. De Raad betuigde Zambia eer voor zijn beslissing. De Raad nam akte van de economische noden die uit het rapport van de speciale missie blijken.

Alle landen werden opgeroepen om Zambia technisch, financieel en materieel te steunen. De Verenigde Naties en de Gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties werden opgeroepen om Zambia bij te staan in de in het rapport vermelde gebieden. De secretaris-generaal werd gevraagd om samen met de VN-organisaties de steun te organiseren, zodat Zambia economisch onafhankelijk kon zijn van het illegale regime in Zuid-Rhodesië. De Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties werd gevraagd de economische steun aan Zambia geregeld te bekijken.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 329 op de Engelstalige Wikisource.