Resolutie 342 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 342
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 11 december 1973
Nr. vergadering 1758
Code S/RES/342
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Namibië
Beslissing Opgave overleg met de partijen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1973
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van India India · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië Joegoslavië
Het NamibRand natuurpark in zuidwest-Namibië.
Het NamibRand natuurpark in zuidwest-Namibië.

Resolutie 342 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 11 december 1973.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Zuidwest-Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat het VN-mandaat van Zuid-Afrika over Zuidwest-Afrika was ingetrokken, weigerde Zuid-Afrika pertinent om het gebied (Namibië) te verlaten. In resolutie 309 van 4 februari 1972 vroeg de Veiligheidsraad contacten te leggen met alle partijen om de kwestie opgelost te krijgen.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Waardeert het rapport van de secretaris-generaal.
  2. Beslist op basis van het rapport en de bijgevoegde documenten om verdere inspanning op basis van resolutie 309 te staken.
  3. Vraagt de secretaris-generaal om de Veiligheidsraad op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen in de kwestie-Namibië.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 342 op de Engelstalige Wikisource.