Resolutie 346 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 346
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 8 april 1974
Nr. vergadering 1765
Code S/RES/346
Stemming
voor
13
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging vredesmissie met zes maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1974
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek Wit-Russische SSR · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Irak (1963-1991) Irak · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Mauritanië (1959–2017) Mauritanië · Vlag van Peru Peru
Sinaï, dat tijdens de Jom Kipoeroorlog door Egypte werd heroverd op Israël.
Sinaï, dat tijdens de Jom Kipoeroorlog door Egypte werd heroverd op Israël.

Resolutie 346 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 8 april 1974 werd met dertien tegen nul stemmen aangenomen. Twee leden van de VN-Veiligheidsraad, China en Irak, namen niet deel aan de stemming.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Jom Kipoeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na afloop van de Jom Kipoeroorlog eind 1973 stationeerden de Verenigde Naties een interventiemacht in het Midden-Oosten. Men wilde ervoor zorgen dat er uiteindelijk duurzame vrede kwam in de betreffende regio.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde aan de resoluties 340 en 341 en het akkoord tussen de leden van de Veiligheidsraad op 2 november 1973. De Veiligheidsraad had de werking van de VN-interventiemacht (UNEF) nader bekeken en maakte uit het rapport van de Secretaris-Generaal op dat de operatie van de interventiemacht in de huidige omstandigheden nog steeds noodzakelijk was.

De Veiligheidsraad waardeerde de landen die troepen, financiële, of materiële steun bijdroegen, evenals de inspanningen van de Secretaris-Generaal om de interventiemacht op touw te zetten. De interventiemacht werd geroemd om haar bijdrage aan het bereiken van duurzame vrede in het Midden-Oosten. Men nam akte van het standpunt van de Secretaris-Generaal dat de Egyptische en Israëlische wapenstilstand een eerste stap is en het behoud van de interventiemacht essentieel was. De veiligheidsraad besloot daarom het mandaat van de interventiemacht met zes maanden te verlengen, tot 24 oktober 1974.

Men was tevreden dat de Secretaris-Generaal er alles aan deed om de problemen van de interventiemacht goed op te lossen. Men was verder tevreden dat de Secretaris-Generaal de vereiste sterkte van de interventiemacht voortdurend in de gaten hield, om ze te kunnen inkrimpen wanneer de situatie dit toeliet. Alle lidstaten van de Verenigde Naties en in het bijzonder de betrokken partijen werden opgeroepen om de VN voluit te steunen bij de uitvoering van deze resolutie. De Secretaris-Generaal werd gevraagd voortdurend te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 346 van de Engelstalige Wikisource.