Resolutie 365 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 365
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 13 december 1974
Nr. vergadering 1810
Code S/RES/365
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Steunde resolutie 3212 van de Algemene Vergadering.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1974
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Resolutie 365 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 365 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd bijna unaniem aangenomen. Dat gebeurde op de 1810e vergadering van de Raad op 13 december 1974. China onthield zich van stemming.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Al meer dan tien jaar was de VN-vredesmacht UNFICYP aanwezig op Cyprus, nadat er geweld was uitgebroken tussen de Griekse en de Turkse bevolkingsgroep op het eiland. Eind 1974 ontstonden er opnieuw grote onlusten toen Griekenland er een staatsgreep probeerde te plegen, waarna Turkije Cyprus binnenviel en het noordelijke deel van het eiland bezette. Zij besloten in dat deel een aparte staat te stichten, de Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Op 1 november 1970 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties unaniem een resolutie aan die opriep de soevereiniteit van Cyprus te respecteren en alle buitenlandse militairen terug te trekken.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Steunt resolutie 3212 van de Algemene Vergadering en roept partijen op om deze resolutie zo spoedig mogelijk tot uitvoer te brengen;
  2. Verzoekt de Secretaris-Generaal verslag uit te brengen over de uitvoer van bovenstaande resolutie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 365 op de Engelstalige Wikisource.