Resolutie 374 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 374
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 18 augustus 1975
Nr. vergadering 1838
Code S/RES/374
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Aanbeveling kandidaat VN-lidstaten.
Beslissing Aanbeveling van Mozambique als VN-lidstaat.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1975
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek Wit-Russische SSR · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Guyana Guyana · Vlag van Irak (1963-1991) Irak · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Mauritanië (1959–2017) Mauritanië · Vlag van Zweden Zweden · Vlag van Tanzania Tanzania
Mozambique
Mozambique

Resolutie 374 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op 18 augustus 1975.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De dekolonisatie van Mozambique verliep gewelddadig omdat de Mozambikanen het slecht hadden onder het koloniale systeem en moesten toezien hoe de Portugezen hun rijkdommen stalen en hen uitbuitten. Er werden verzetsgroepen gevormd. Het bevrijdingsfront FRELIMO voerde tien jaar oorlog tegen de Portugezen. Na de Anjerrevolutie in 1975 verlieten de Portugezen het land vrijwel van de ene op de andere dag. De onafhankelijke Republiek Mozambique werd uitgeroepen op 25 juni 1975.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had de aanvraag van de volksrepubliek Mozambique bestudeerd, en beval de Algemene Vergadering aan om de volksrepubliek Mozambique toe te laten als VN-lidstaat.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 374 op de Engelstalige Wikisource.