Resolutie 38 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 38
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 januari 1948
Nr. vergadering 229
Code S/RES/38
Stemming
voor
9
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Eerste Kasjmiroorlog
Beslissing Roept op de situatie onder controle te houden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1948
Permanente leden
Niet-permanente leden

Resolutie 38 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste resolutie van de Veiligheidsraad in 1948 en werd op 17 januari aangenomen. Negen leden stemden voor, geen enkel lid stemde tegen en twee, Oekraïne en de Sovjet-Unie, onthielden zich.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Al lange tijd waren er spanningen tussen de moslimmeerderheid en de hindoeminderheid in Kasjmir, het gebied op de grens met India, Pakistan en China.

Na de deling van India en de aansluiting van Kasjmir bij India ontstond een conflict over het gebied tussen India en Pakistan.

Op 6 januari had de Veiligheidsraad de VN-vertegenwoordigers van beide landen uitgenodigd om, zonder stemrecht, deel te nemen aan de discussie over de kwestie.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had de verklaringen van de vertegenwoordigers van India en Pakistan over de situatie in Kasjmir gehoord. De Raad erkende de dringendheid van de situatie. Er werd verwezen naar een telegram dat de Veiligheidsraad op 6 januari naar de presidenten van beide partijen had verzonden en hun antwoord waarin ze bevestigden het Handvest van de Verenigde Naties te willen naleven.

De Veiligheidsraad riep India en Pakistan op om alles te doen, inclusief publieke oproepen, om de situatie te verbeteren en geen uitspraken of handelingen te doen die de situatie konden doen verergeren. Verder werd gevraagd dat beide landen de Veiligheidsraad onmiddellijk op de hoogte zouden brengen als er zich grote veranderingen in de situatie zouden voordoen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 38 op de Engelstalige Wikisource.