Resolutie 423 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 423
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 maart 1978
Nr. vergadering 2067
Code S/RES/423
Stemming
voor
10
onth.
5
tegen
0
Onderwerp Blank minderheidsregime in Zuid-Rhodesië
Beslissing Oproep om het illegale regime te beëindigen en van Zuid-Rhodesië een onafhankelijk democratisch land te maken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1978
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bolivia Bolivia · Vlag van Canada Canada · Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland Bondsrepubliek Duitsland · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van India India · Vlag van Koeweit Koeweit · Vlag van Mauritanië (1959–2017) Mauritanië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Rhodesië, het huidige Zimbabwe.
Rhodesië, het huidige Zimbabwe.

Resolutie 423 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 14 maart 1978 als eerste resolutie van het jaar aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Tien leden van de Raad stemden voor. Vijf leden onthielden zich, namelijk Canada, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Achtergrond[bewerken]

In 1965 riep een blank minderheidsregime in Zuid-Rhodesië de onafhankelijkheid van de Britse kolonie uit. Dit werd door de Verenigde Naties illegaal verklaard terwijl het VK verantwoordelijk werd geacht om het illegale regime te beëindigen.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

 • Herinnert aan de resoluties over de kwestie, en resolutie 415 in het bijzonder.
 • Herbevestigt dat de aanwezigheid van het illegale regime in Zuid-Rhodesië een bron van onveiligheid en onstabiliteit is in de regio en de internationale vrede en veiligheid bedreigt.
 • Is erg bezorgd over de militaire operaties van het illegale regime, onder meer tegen buurlanden.
 • Is verontwaardigd over de terechtstelling van vrijheidsstrijders.
 • Overweegt de nood aan dringende maatregelen om het illegale regime te beëindigen ten voordele van een meerderheidsregime.
 1. Veroordeelt alle pogingen en daden van het illegale regime om de macht bij een racistische minderheid te behouden en de onafhankelijkheid van Zimbabwe te voorkomen.
 2. Verklaart alle onder eigen bevoegdheid gesloten akkoorden illegaal en onaanvaardbaar en roept alle landen op om deze niet te erkennen.
 3. Verklaart verder dat de snelle beëindiging van het illegale regime en de vervanging van diens leger en politie de eerste voorwaarde zijn voor het herstel van de orde in Zuid-Rhodesië zodat aan een vreedzame democratische overgang naar een meerderheidsregime en onafhankelijkheid in 1978 kan worden gewerkt.
 4. Verklaart ook dat hier vrij en eerlijke verkiezingen bij horen.
 5. Roept het Verenigd Koninkrijk op het illegale regime te beëindigen en het gebied te dekoloniseren.
 6. Overweegt dat het VK met de betrokken partijen moet overleggen over de dekolonisatie.
 7. Vraagt de secretaris-generaal tegen 15 april te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 423 van de Engelstalige Wikisource.