Resolutie 426 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 426
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 maart 1978
Nr. vergadering 2075
Code S/RES/426
Stemming
voor
12
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Oprichting van een interim-VN-macht voor de duur van zes maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1978
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bolivia Bolivia · Vlag van Canada Canada · Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland Bondsrepubliek Duitsland · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van India India · Vlag van Koeweit Koeweit · Vlag van Mauritanië (1959–2017) Mauritanië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Kaart van Zuid-Libanon.
Kaart van Zuid-Libanon.

Resolutie 426 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 19 maart 1978 als tweede resolutie die dag aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Twaalf leden stemden voor, twee, Tsjechoslowakije en de Sovjet-Unie, onthielden zich. China nam geen deel aan de stemming.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie United Nations Interim Force In Lebanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Eerder op de dag dat deze resolutie werd aangenomen had de VN-Veiligheidsraad resolutie 425 aangenomen die Israël, dat een militaire operatie tegen Libanon had gestart, vroeg zich terug te trekken. Er werd ook beslist een interim-VN-macht op te richten om daarop toe te zien maar eerst werd een rapport van de secretaris-generaal gevraagd.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Keurt het rapport van de secretaris-generaal over de uitvoering van resolutie 425 goed.
  2. Besluit de interim-VN-macht op te richten in overeenstemming met dit rapport voor een periode van zes maanden die verlengd kan worden indien nodig.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 426 van de Engelstalige Wikisource.