Resolutie 431 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resolutie 431
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 juli 1978
Nr. vergadering 2082
Code S/RES/431
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Zuid-Afrikaanse bezetting van Zuidwest-Afrika.
Beslissing Aanwijzen van een VN-vertegenwoordiger.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1978
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bolivia Bolivia · Vlag van Canada Canada · Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland Bondsrepubliek Duitsland · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van India India · Vlag van Koeweit Koeweit · Vlag van Mauritanië (1959–2017) Mauritanië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Zuidwest-Afrika en Namibië

Resolutie 431 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 27 juli 1978 aangenomen. Dertien leden stemden voor en twee, Tsjechoslowakije en de Sovjet-Unie, onthielden zich.[1] De resolutie vroeg secretaris-generaal Kurt Waldheim om een speciaal vertegenwoordiger voor Namibië aan te stellen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Zuidwest-Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zuidwest-Afrika was na de Eerste Wereldoorlog onder een mandaat toevertrouwd aan Zuid-Afrika. Naar aanleiding van het apartheidsregime dat in het laatstgenoemde land later aan de macht kwam, werd het mandaat weer ingetrokken. Doch Zuid-Afrika weigerde Namibië te verlaten. Ook viel het buurlanden aan die de onafhankelijkheidsstrijd van de Namibiërs steunden.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan resolutie 385.
  • Neemt nota van het voorstel van een oplossing voor de situatie met Namibië.
  1. Vraagt secretaris-generaal Kurt Waldheim een speciale vertegenwoordiger aan te stellen om de snelle onafhankelijkheid van Namibië met vrij verkiezingen onder VN-toezicht te verzekeren.
  2. Vraagt de secretaris-generaal verder zo snel mogelijk een rapport in te dienen met zijn aanbevelingen over de uitvoering van het voorstel.
  3. Dringt er bij alle betrokkenen op aan zich in te zetten om Namibië zo snel mogelijk te verzelfstandigen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]