Resolutie 43 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 43
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 1 april 1948
Nr. vergadering 277
Code S/RES/43
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Oproep tot een bestand en staking van de strijd.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1948
Permanente leden
Niet-permanente leden

Resolutie 43 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op de 277ste zitting van de Raad op 1 april 1948. Het was de eerste van twee resoluties die dag.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Er ontstond een burgeroorlog in Palestina toen de Arabische wereld resolutie 181 van de Algemene VN-Vergadering over de creatie van twee staten − een Arabische en een Joodse − niet aanvaardde.

De Veiligheidsraad vroeg de ongeregeldheden te stoppen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In de uitoefening van zijn primaire taak van het behouden van de internationale vrede en veiligheid bemerkte de Veiligheidsraad het toenemende geweld en de wanorde in Palestina. De Veiligheidsraad vond het dringend nodig dat er een onmiddellijke wapenstilstand zou komen.

De Jewish Agency en het Arabisch Hoge Comité werden gevraagd afgevaardigden naar de Veiligheidsraad te sturen om over een wapenstilstand te onderhandelen. Een partij die dit bestand niet zou respecteren, droeg een zware verantwoordelijkheid. De Arabische en Joodse gewapende groeperingen in Palestina werden opgeroepen om onmiddellijk het geweld te staken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 43 op de Engelstalige Wikisource.