Resolutie 446 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 446
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 maart 1979
Nr. vergadering 2134
Code S/RES/446
Stemming
voor
12
onth.
3
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Vroeg Israël de Vierde Geneefse Conventie toe te passen in de bezette gebieden en richtte een commissie op om de situatie in die gebieden nader te bekijken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1979
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Bolivia Bolivia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Koeweit Koeweit · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije · Vlag van Zambia Zambia
Bezette gebieden na de Zesdaagse- en de Jom Kipoer-oorlogen.

Resolutie 446 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 22 maart 1979. Twaalf leden stemden voor. Drie andere leden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, onthielden zich van de stemming.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Zesdaagse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1967 vocht Israël de Zesdaagse Oorlog uit tegen Egypte, Syrië en Jordanië. Tijdens die oorlog bezette Israël grondgebied van de drie tegenstanders: de Hoogten van Golan (Syrië) , de Westelijke Jordaanoever (door Jordanië in 1948 geannexeerd; door de V.N. in 1947 beschouwd als grondgebied van een te vormen Arabische staat ( Resolutie 181 Algemene Vergadering Verenigde Naties ) , Oost-Jeruzalem (o.a. "de Oude Stad" , door Jordanië geannexeerd; door de V.N. in 1947 bestempeld als Internationaal gebied) en tenslotte de Gazastrook en het Sinai-schiereiland (Egypte) . Sindsdien werd alleen "de Sinaï" − na vredesoverleg met Egypte − in 1982 teruggegeven. De joodse nederzettingen aldaar werden ontruimd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Bepaalt dat Israëls beleid van het oprichten van nederzettingen op Palestijns en ander Arabisch grondgebied niet legaal is en vrede in de weg staat.
  2. Betreurt dat Israël niet voldoet aan de resoluties 237, 252 en 298 van de Veiligheidsraad en de resoluties 2253 (ES-V), 2254 (ES-V), 33/5 en 33/113 van de Algemene Vergadering.
  3. Roept Israël nogmaals op de Geneefse Conventie te volgen, voorgaande maatregelen in te trekken en de juridische, geografische en demografische samenstelling van de bezette gebieden niet te wijzigen door er eigen burgers naartoe te verhuizen.
  4. Richt een commissie op bestaande uit drie van zijn leden om de situatie in de bezette gebieden nader te bekijken.
  5. Verzoekt de commissie niet later dan 1 juli 1979 aan de Veiligheidsraad te rapporteren.
  6. Verzoekt de Secretaris-Generaal de commissie van al het nodige te voorzien.
  7. Beslist de situatie in de bezette gebieden voortdurend nauwlettend in het oog te houden en in juli 1979 opnieuw bijeen te komen om de situatie te bezien in het licht van de bevindingen van de commissie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 446 op de Engelstalige Wikisource.