Resolutie 469 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 469
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 20 mei 1980
Nr. vergadering 2223
Code S/RES/469
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Oproep uitgewezen Palestijnse leiders te laten terugkeren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1980
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Duitse Democratische Republiek DDR · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Niger Niger · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van de Filipijnen (1936-1985 en 1986-1998) Filipijnen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Tunesië (1959-1999) Tunesië · Vlag van Zambia Zambia
De stad Hebron in de Westelijke Jordaanoever.
De stad Hebron in de Westelijke Jordaanoever.

Resolutie 469 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 20 mei 1980 door veertien leden van de VN-Veiligheidsraad aangenomen. Enkel de Verenigde Staten onthielden zich bij de stemming.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Door Israël bezette gebieden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1967 had Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog delen van het grondgebied van de tegenstanders, Egypte, Syrië en Jordanië, bezet. Daarvan waren delen geannexeerd en Joodse kolonisten die er nederzetting stichtten werden gesteund.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Betreurt dat Israël resolutie 468 niet heeft uitgevoerd.
  2. Roept Israël op de illegale maatregelen, de uitwijzing van de burgemeesters van Hebron en Halhoul en de sharia-rechter van Hebron, te herroepen en hen onmiddellijk te laten terugkeren zodat ze hun functie weer kunnen opnemen.
  3. Heeft ontzag voor de inspanningen van de secretaris-generaal en vraagt hem deze voort te zetten om de uitvoering van deze resolutie te verzekeren en zo snel mogelijk te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]