Resolutie 483 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 483
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 december 1980
Nr. vergadering 2258
Code S/RES/483
Stemming
voor
12
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging het mandaat van de interim-VN-macht met zes maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1980
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Duitse Democratische Republiek DDR · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Niger Niger · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van de Filipijnen (1936-1985 en 1986-1998) Filipijnen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Tunesië (1959-1999) Tunesië · Vlag van Zambia Zambia
Nederlandse marineschepen voor UNIFIL anno 1991.
Nederlandse marineschepen voor UNIFIL anno 1991.

Resolutie 483 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 17 december 1980 aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Twaalf leden van de Raad stemden voor de resolutie, geen tegen en twee onthielden zich: de Duitse Democratische Republiek en de Sovjet-Unie. De Volksrepubliek China nam niet deel aan de stemming.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie United Nations Interim Force In Lebanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Met resolutie 459 stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijke VN-macht UNIFIL in het zuiden van Libanon nadat het gebied eerder was bezet door Israël. De VN-macht moest er de vrede bewaren tot Libanon de streek weer onder controle had; dertig jaar later was UNIFIL echter nog steeds ter plaatse.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Neemt nota van het rapport van de secretaris-generaal over de VN-macht.
  2. Besluit het mandaat van de macht met zes maanden te verlengen, tot 19 juni 1981, en herhaalt vastbesloten te zijn dit mandaat volledig uit te voeren.
  3. Heeft eerbied voor de prestaties van de macht en herhaalt haar voorwaarden, in het bijzonder dat ze moet functioneren als een efficiënte militaire eenheid, bewegings- en communicatievrijheid moet hebben en haar taken moet kunnen uitvoeren.
  4. Steunt de Libanese overheid die haar gezag in de operatiezone wil vergroten.
  5. Eerbiedigt de secretaris-generaal voor zijn inspanningen om de Israëlisch-Libanese Gemengde Wapenstilstandscommissie te reactiveren.
  6. Vraagt de secretaris-generaal de gesprekken te intensifiëren zodat de macht haar mandaat kan voltooien en regelmatig over de resultaten te rapporteren.
  7. Herbevestigt om in geval van verdere verhindering van de macht manieren te zoeken om de uitvoering van resolutie 425 te verzekeren.

Verwante resoluties[bewerken]