Resolutie 48 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 48
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 23 april 1948
Nr. vergadering 287
Code S/RES/48
Stemming
voor
8
onth.
3
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948
Beslissing Oprichting van de Commissie voor Palestina.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1948
Permanente leden
Niet-permanente leden
Arabische vrijwilligers in Palestina in 1947.

Resolutie 48 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen met acht stemmen tegen geen en met de drie onthoudingen van Colombia, Oekraïne en de Sovjet-Unie. De resolutie richtte een commissie om te helpen met de uitvoering van resolutie 46.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Veiligheidsraad had gevraagd het geweld te stoppen, een bestand te sluiten en de orde in het mandaatgebied Palestina te herstellen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verwees naar resolutie 46. De Raad richtte een bestandscommissie voor Palestina op, bestaande uit de leden van de Veiligheidsraad die consuls hadden in Jeruzalem. Syrië had reeds laten weten hier geen deel van te willen uitmaken. De commissie moest de Veiligheidsraad helpen bij de implementatie van resolutie 46. De Veiligheidsraad vroeg de commissie om binnen vier dagen verslag uit te brengen en de Veiligheidsraad op de hoogte te houden. De leden en het personeel van de commissie mochten vrij reizen, voor zover de commissie dit nodig achtte om haar taak uit te voeren. Secretaris-generaal Trygve Lie zou de nodige personeelsleden en bijstand voor de commissie leveren, daarbij rekening houdend met het dringende karakter van de situatie ten aanzien van Palestina.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 48 op de Engelstalige Wikisource.