Resolutie 490 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 490
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 21 juli 1981
Nr. vergadering 2293
Code S/RES/490
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Oproep tot einde aanvallen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1981
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Spanje (1977-1981) Spanje · Vlag van Duitse Democratische Republiek DDR · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Niger Niger · Vlag van Panama Panama · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oeganda Oeganda
Libanon
Libanon

Resolutie 490 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 21 juli 1981.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Libanese Burgeroorlog

Op 10 juli 1981 sloeg de vlam opnieuw in de pan in Zuid-Libanon, dat eerder al door Israël was belegerd en waar sindsdien een VN-macht gestationeerd was. Israël begon opnieuw met luchtaanvallen en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie begon met raketbeschietingen op noord-Israël. Na dagen van gevechten, waarin niemand overwicht haalde, en honderden doden, konden de Verenigde Staten op 24 juli een staakt-het-vuren onderhandelen. Hierna volgde een periode van relatieve rust.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herbevestigt de dringende oproep van 's Raads voorzitter, die stelt:
    De voorzitter van de Veiligheidsraad en de leden van de Raad zijn, na het rapport van de Secretaris-Generaal te hebben gehoord, erg bezorgd over het aantal doden en de schaal van de verwoesting veroorzaakt door de betreurenswaardige gebeurtenissen in Libanon de afgelopen dagen.
    Ze lanceren een dringende oproep om de gewapende aanvallen onmiddellijk te stoppen en grote terughoudendheid zodat de vrede en rust kunnen terugkeren in Libanon en het Midden-Oosten.
  • Neemt nota van het rapport van de secretaris-generaal.
  1. Roept op de gewapende aanvallen onmiddellijk te stoppen.
  2. Herbevestigt de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Libanon.
  3. Vraagt de secretaris-generaal om zo snel mogelijk maar binnen de 48 uren te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken]