Resolutie 497 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 497
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 december 1981
Nr. vergadering 2319
Code S/RES/497
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Besliste dat Israëlische wetten nietig waren in de Golanhoogten en dat de Vierde Geneefse Conventie er bleef gelden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1981
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) URS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Spanje (1977-1981) ESP Vlag van Duitse Democratische Republiek GDR Vlag van Ierland IRL Vlag van Japan JPN Vlag van Mexico MEX
Vlag van Niger NIG Vlag van Panama PAN Vlag van Filipijnen PHI Vlag van Tunesië TUN Vlag van Oeganda UGA
De Syrische stad Quneitra in de Golanhoogten die tijdens de Zesdaagse Oorlog geheel verwoest werd en sindsdien verlaten is.
De Syrische stad Quneitra in de Golanhoogten die tijdens de Zesdaagse Oorlog geheel verwoest werd en sindsdien verlaten is.

Resolutie 497 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 17 december 1981.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Zesdaagse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 had Israël onder meer de Golanhoogten veroverd op Syrië. Van die veroverde gebieden werden delen geannexeerd, waarin Israëlische kolonisten werden gesteund in het bouwen van nederzettingen en waarin Israël ook haar eigen wetgeving deed gelden.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Heeft de brief van Syrië overwogen.
  • Herbevestigt dat de verwerving van grondgebied met geweld ontoelaatbaar is, in overeenstemming met het Handvest der Verenigde Naties, de principes van het internationaal recht, en relevante resoluties van de Veiligheidsraad,
  1. Beslist dat de beslissing van Israël om zijn wetten, jurisdictie en administratie in de bezette Syrische Golanhoogten uit te oefenen, nietig is en zonder internationale gelding;
  2. Eist dat Israël, de bezettingsmacht, per omgaande zijn besluit herroept;
  3. Bepaalt dat de Geneefse Conventie betreffende de Bescherming van Burgers tijdens Oorlogstijd blijft gelden in het door Israël bezette Syrische grondgebied.
  4. Vraagt de secretaris-generaal om binnen twee weken te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie, en in geval Israël haar naast zich neerlegt, ten laatste op 5 januari 1982 bijeen te komen om gepaste maatregelen te nemen.

Verwante resoluties[bewerken]