Resolutie 514 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 514
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 12 juli 1982
Nr. vergadering 2383
Code S/RES/514
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Irak-Iranoorlog
Beslissing Oproep tot staakt-het-vuren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1982
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Guyana Guyana · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Togo Togo · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Zaïre Zaïre
Iraakse krijgsgevangenen in 1982.

Resolutie 514 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 12 juli 1982 goedgekeurd met unanimiteit van stemmen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Irak-Iranoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In september 1980 begon de Irak-Iranoorlog toen Irak buurland Iran binnenviel. In juli 1982 had Iran de bovenhand en dreef de Irakezen terug naar de grens. Iran begon een offensief om enkele heilige steden in het zuiden van Irak te veroveren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had de situatie tussen Iran en Irak opnieuw in beschouwing genomen en was erg bezorgd over het voortduren van het conflict, met veel doden tot gevolg. De Veiligheidsraad herinnerde eraan dat de bepalingen in artikel °2 van het Handvest van de Verenigde Naties strikt moesten worden nageleefd om vrede en veiligheid te bereiken in de regio. De Veiligheidsraad herinnerde eraan dat hij verantwoordelijk was voor de handhaving van de wereldvrede, en aan resolutie 479. De Veiligheidsraad bemerkte de bemiddelingspogingen van de secretaris-generaal, de Organisatie van Niet-Gebonden Landen en de Organisatie van de Islamitische Conferentie. De Veiligheidsraad riep op tot een staakt-het-vuren en een onmiddellijk einde aan alle militaire operaties, en drong aan op een terugtrekking tot aan de internationaal erkende grenzen.

De Veiligheidsraad besloot VN-waarnemers te sturen om het staakt-het-vuren te controleren, te bevestigen en erop toe te zien. Ook drong de Veiligheidsraad erop aan dat de bemiddeling via de secretaris-generaal werd voortgezet.

De Veiligheidsraad verzocht alle andere landen om enerzijds niets te doen dat voortzetting van het conflict in de hand kon werken, en anderzijds de uitvoering van deze resolutie eenvoudig te maken. De secretaris-generaal werd verzocht om binnen drie maanden te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 514 op de Engelstalige Wikisource.