Resolutie 515 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 515
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 juli 1982
Nr. vergadering 2385
Code S/RES/515
Stemming
voor
14
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Libanese Burgeroorlog
Beslissing Eis opheffing blokkade van Beiroet door Israël.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1982
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Guyana Guyana · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Togo Togo · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Zaïre Zaïre
De ligging van Beiroet aan de kust in het westen van Libanon.

Resolutie 515 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 juli 1982 aangenomen door veertien van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad. De Verenigde Staten namen als enige lid niet deel aan de stemming.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Libanese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Begin juni 1982 was Israël buurland Libanon, waar een burgeroorlog gaande was, binnengevallen. Tegen midden juni stonden ze aan de hoofdstad Beiroet, waar de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie haar hoofdkwartier had. De gevechten tussen beide partijen kostten naar schatting 20.000 mensen het leven.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was diep bezorgd om de situatie van de bevolking in Beiroet en verwees naar de Geneefse Conventies en de Haagse Conventie. Er werd herinnerd aan de resoluties 512 en 513. De Veiligheidsraad eiste dat Israël onmiddellijk de blokkade van Beiroet zou opheffen, zodat de dringend noodzakelijke humanitaire hulp erdoor kon. De secretaris-generaal werd gevraagd deze resolutie door te sturen naar Israël en de Veiligheidsraad op de hoogte te houden van de uitvoering ervan.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]