Resolutie 525 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 525
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 7 december 1982
Nr. vergadering 2404
Code S/RES/525
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Apartheid in Zuid-Afrika
Beslissing Oproep om drie doodstraffen niet uit te voeren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1982
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Guyana Guyana · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Togo Togo · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Zaïre Zaïre
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

Resolutie 525 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 7 december 1982.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Apartheid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in Zuid-Afrika het apartheidssysteem ingevoerd waarbij blank en zwart volledig van elkaar gescheiden moesten leven maar eerstgenoemden wel bevoordeeld werden. Het ANC was fel tegen dit systeem. Ook in de rest van de wereld werd het afgekeurd wat onder meer tot sancties tegen Zuid-Afrika leidde. Tegenstanders van de apartheid werden op basis van de apartheidswetten streng gestraft.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Heeft de kwestie in verband met de doodstraffen die op 19 augustus 1981 in Zuid-Afrika werden uitgesproken tegen Anthony Tsotobe, Johannes Shabangu en David Moise overwogen.
  • Herinnert aan zijn verklaring in verband met de doodstraffen van Thelle Simon Mogoerane, Jerry Semano Mosololi en Marcus Thabo Motaung, leden van het Afrikaans Nationaal Congres, en herhaalt zijn dringende oproep om in deze zaak mildheid te betrachten.
  • Is erg bezorgd over de bevestiging van de doodstraffen door het hooggerechtshof.
  • Bedenkt dat het uitvoeren van de doodstraffen de situatie in Zuid-Afrika nog zal verergeren.
  1. Roept Zuid-Afrika op om de doodstraffen om te zetten.
  2. Dringt er bij alle landen en organisaties op aan om hun invloed aan te wenden om de levens van de betreffende drie mannen te redden.

Verwante resoluties[bewerken]