Resolutie 606 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 606
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 december 1987
Nr. vergadering 2778
Code S/RES/606
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Zuid-Afrikaanse Grensoorlog
Beslissing Veroordeling van de vertraging bij Zuid-Afrika's terugtrekking uit Angola.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1987
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bulgarije (1971-1990) Bulgarije · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland Bondsrepubliek Duitsland · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela · Vlag van Zambia Zambia
Angola
Angola

Resolutie 606 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 23 december 1987 werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen als laatste resolutie van dat jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Zuid-Afrikaanse grensoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1968 hadden de Verenigde Naties het mandaat dat Zuid-Afrika over Namibië had gekregen beëindigd. Het land weigerde echter te vertrekken, waarna de VN de Zuid-Afrikaanse administratie in Namibië illegaal verklaarden en Zuid-Afrika een wapenembargo oplegden. De buurlanden van Namibië die de Namibische onafhankelijkheidsstrijd steunden werden door Zuid-Afrika geïntimideerd met geregelde militaire invasies.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan resolutie 602 die de secretaris-generaal mandateerde om de terugtrekking van Zuid-Afrika uit Angola op de voet te volgen en hierover te rapporteren.
  • Neemt nota van zijn rapport.
  • Is erg bezorgd over de blijvende bezetting van een deel van Angola.
  1. Veroordeelt het racistische regime van Zuid-Afrika voor die bezetting en de vertraging bij de terugtrekking van de Zuid-Afrikaanse troepen.
  2. Vraagt de secretaris-generaal om te blijven toezien op de terugtrekking en een tijdsschema te bekomen van Zuid-Afrika.
  3. Vraagt de secretaris-generaal om zo snel mogelijk te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.
  4. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]