Resolutie 619 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 619
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 9 augustus 1988
Nr. vergadering 2824
Code S/RES/619
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Irak-Iranoorlog
Beslissing Oprichting waarnemingsgroep.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1988
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië (1968-1992) Brazilië · Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland Bondsrepubliek Duitsland · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Nepal Nepal · Vlag van Senegal Senegal · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië · Vlag van Zambia Zambia
Iran (blauw) en Irak (rood).
Iran (blauw) en Irak (rood).

Resolutie 619 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 9 augustus 1988. De resolutie richtte een waarnemingsmissie op om toe te zien op de wapenstilstand tussen Irak en Iran.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Irak-Iranoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 1980 en 1988 waren Irak en Iran in een bloedige oorlog verwikkeld. Toen Iran begin 1982 de bovenhand haalde besloot het Irak — dat de oorlog was begonnen — binnen te vallen om er enkele heilige steden te veroveren. In Irak stootten ze echter op hevig verzet van een ingegraven vijand en het offensief mislukte. In 1983 ging Iran weer zwaar in de aanval maar opnieuw zonder succes. Het gehavende Irak wilde terug vrede sluiten maar Iran weigerde dat. De vastgelopen oorlog verplaatste zich onder meer naar de Perzische Golf. In 1984 viel Irak Iraanse olietankers aan, waarna Iran tankers aanviel die met Iraakse olie van Koeweit kwamen of van landen die Irak steunden. De meeste aanvallen werden door Iran uitgevoerd op Koeweitse tankers. In 1985-86 begon Irak zonder veel succes een offensief dat door Iran werd beantwoord door een tegenoffensief. Irak zette op grote schaal chemische en biologische wapens, in waarbij tienduizenden mensen omkwamen.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Keurt het rapport van de secretaris-generaal over de uitvoering van paragraaf °2 van resolutie 598 goed.
  2. Besluit een militaire waarnemersgroep van de VN in Iran en Irak (UNIIMOG) op te zetten.
  3. Besluit ook dat die waarnemersgroep zes maanden zal bestaan.
  4. Vraagt de secretaris-generaal om de Veiligheidsraad op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 619 van de Engelstalige Wikisource.