Resolutie 676 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 676
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 november 1990
Nr. vergadering 2961
Code S/RES/676 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Irak-Iranoorlog
Beslissing Verlenging Waarnemingsgroep met twee maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1990
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) URS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Canada CAN Vlag van Ivoorkust CIV Vlag van Colombia COL Vlag van Cuba CUB Vlag van Ethiopië ETH
Vlag van Finland FIN Vlag van Maleisië MAS Vlag van Roemenië ROU Vlag van Jemen YEM Vlag van Zaïre ZAI
Irak (rood) en Iran (blauw).
Irak (rood) en Iran (blauw).

Resolutie 676 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 28 november 1990.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Irak-Iranoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 1980 en 1988 waren Irak en Iran in een bloedige oorlog verwikkeld. Toen Iran begin 1982 de bovenhand haalde besloot het Irak — dat de oorlog was begonnen — binnen te vallen om er enkele heilige steden te veroveren. In Irak stootten ze echter op hevig verzet van een ingegraven vijand en het offensief mislukte. In 1983 ging Iran weer zwaar in de aanval, maar opnieuw zonder succes. Het gehavende Irak wilde vrede sluiten, maar Iran weigerde dat. De vastgelopen oorlog verplaatste zich onder meer naar de Perzische Golf. In 1984 viel Irak Iraanse olietankers aan waarna Iran tankers aanviel die met Iraakse olie van Koeweit kwamen of van landen die Irak steunden. De meeste aanvallen werden door Iran uitgevoerd op Koeweitse tankers. In 1985-86 begon Irak zonder veel succes een offensief dat door Iran werd beantwoord door een tegenoffensief. Irak zette op grote schaal chemische- en biologische wapens in waarbij tienduizenden mensen omkwamen.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Beslist het mandaat van de Militaire Waarnemingsgroep met een verdere periode van twee maanden te verlengen tot 31 januari 1991.
  2. De Secretaris-Generaal te vragen gedurende januari 1991 te rapporteren over zijn consultaties met de partijen over de toekomst van de Waarnemersgroep en zijn aanbevelingen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 676 op de Engelstalige Wikisource.