Resolutie 70 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 70
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 7 maart 1949
Nr. vergadering 415
Code S/RES/70
Stemming
voor
8
onth.
3
tegen
0
Onderwerp Mandaatgebieden
Beslissing Rapporten van de Trustschapsraad voortaan naar de Veiligheidsraad sturen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1949
Permanente leden
Niet-permanente leden

Resolutie 70 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 7 maart 1949 werd aangenomen met acht stemmen tegen geen. Egypte, Oekraïne en de Sovjet-Unie onthielden zich.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot:

  1. De Trustschapsraad te vragen de functies in de artikelen °87[1] en °88[2] in het Handvest van de Verenigde Naties in verband met de politieke-, economische-, sociale- en onderwijskundige vooruitgang van de inwoners van strategische gebieden uit te voeren.
  2. De Trustschapsraad te vragen om de enquête zoals in artikel °88[2] en eventuele amendementen erop één maand voor deze naar de beherende autoriteit (van het mandaatgebied) wordt gestuurd naar de Veiligheidsraad te sturen.
  3. De secretaris-generaal te vragen de Veiligheidsraad te adviseren over alle ontvangen rapporten en petities over de mandaatgebieden en kopieën ervan naar de Trustschapsraad te sturen ter studie en rapportering aan de Veiligheidsraad.
  4. De Trustschapsraad te vragen rapporten en aanbevelingen in verband met de politieke-, economische-, sociale- en onderwijskundige vooruitgang van de inwoners van haar mandaatgebieden naar de Veiligheidsraad te sturen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 70 op de Engelstalige Wikisource.