Resolutie 72 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 72
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 11 augustus 1949
Nr. vergadering 437
Code S/RES/72
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Eerbetoon aan alle VN-medewerkers in Palestina.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1949
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1936-1955 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Canada 1921-1957 Canada · Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Vlag van Egypte 1922-1952 Egypte · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek Oekraïense SSR

Resolutie 72 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste van twee resoluties over Palestina op de 437ste vergadering op 11 augustus 1949. De resolutie werd zonder stemming aangenomen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Veiligheidsraad had gevraagd een staakt-het-vuren uit te vaardigen. VN-waarnemers waren in Palestina om op de naleving hiervan toe te zien.

Op 4 augustus besloot de Raad Israël en Syrië uit te nodigen, om zonder stemrecht deel te nemen aan de verdere discussie.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad had het rapport van de waarnemend bemiddelaar, die zijn taken had voltooid, gezien. De Veiligheidsraad liet zich lovend uit over het geduld, het doorzettingsvermogen en de toewijding van wijlen Folke Bernadotte, die de situatie in Palestina had gestabiliseerd en samen met tien van zijn personeelsleden zijn leven gaf in dienst van de VN (zie resolutie 57). De Veiligheidsraad uitte waardering voor de tact, het begrip, het doorzettingsvermogen en de toewijding van Ralph Bunche, de waarnemend bemiddelaar in Palestina, die met succes een wapenstilstand onderhandelde tussen Egypte, Jordanië, Libanon en Syrië enerzijds en Israël anderzijds. De Veiligheidsraad uitte ook zijn waardering richting de leden van het VN-personeel in Palestina, zowel de leden van het VN-Secretariaat als de Belgische, Franse, Zweedse en Amerikaanse militaire waarnemers.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 72 op de Engelstalige Wikisource.