Resolutie 83 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 83
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 juni 1950
Nr. vergadering 474
Code S/RES/83
Stemming
voor
7
onth.
2
tegen
1
Onderwerp Koreaanse Oorlog
Beslissing De VN-lidstaten kregen het advies om Zuid-Korea te steunen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1950
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1936-1955 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Ecuador Ecuador · Vlag van Vlag van Egypte 1922-1952 Egypte · Vlag van India India · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Joegoslavië Joegoslavië

Resolutie 83 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 27 juni 1950 werd aangenomen met zeven stemmen tegen één (Joegoslavië). Twee leden, Egypte en India, onthielden zich. De Sovjet-Unie was niet aanwezig.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Koreaanse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 25 juni was het communistische Noord-Korea Zuid-Korea binnengevallen en veroverde het grotendeels in de volgende dagen.

Diezelfde dag had de VN-Veiligheidsraad in resolutie 82 Noord-Korea opgeroepen de vijandelijkheden te staken en zich terug te trekken.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad bepaalde dat de militaire aanval van Noord-Korea op de Republiek (Zuid-)Korea een inbreuk was op de vrede. Er werd om een onmiddellijk einde aan de vijandelijkheden gevraagd[noten 1]. De Veiligheidsraad vroeg Noord-Korea zich terug te trekken tot de 38ste breedtegraad[noten 2]. De Veiligheidsraad had ook het rapport van de VN-Commissie in Korea gezien, dat meldde dat aan het stoppen van de vijandelijkheden noch de terugtrekking was voldaan en dat er dringend militaire maatregelen nodig waren om de internationale vrede en veiligheid te herstellen.

De Veiligheidsraad had de oproep van de Republiek Korea aan de VN gehoord voor onmiddellijke effectieve stappen om de vrede en de veiligheid te vrijwaren. De lidstaten van de Verenigde Naties werden aangespoord de Republiek Korea te helpen de aanval af te weren en de internationale vrede en veiligheid in de regio te herstellen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 83 op de Engelstalige Wikisource.