Resolutie 85 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 85
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 juli 1950
Nr. vergadering 479
Code S/RES/85
Stemming
voor
9
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Koreaanse Oorlog
Beslissing Vraag om noodhulp voor de Koreaanse bevolking.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1950
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1936-1955 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van Vlag van Egypte 1922-1952 Egypte · Vlag van India India · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië

Resolutie 85 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op de 479ste vergadering van de Raad op 31 juli 1950. Negen leden keurden de resolutie goed terwijl Joegoslavië zich onthield en de Sovjet-Unie afwezig was.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Koreaanse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Midden 1950 bezette het communistische Noord-Korea grotendeels het democratische Zuid-Korea.

De Veiligheidsraad zette middels resolutie 83 een internationaal militair commando op touw, om de Zuid-Koreanen bij te springen.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad erkende de ontberingen die het Koreaanse volk moest doorstaan als gevolg van de voortzetting van de onwettige Noord-Koreaanse aanval. Het spontaan aanbieden van hulp door overheden, gespecialiseerde agentschappen en NGO's werd gewaardeerd.

Het Gezamenlijk Commando met verantwoordelijkheidszin werd gevraagd de noodhulp voor het Koreaanse volk en de procedures voor de levering ervan te bepalen. De Secretaris-Generaal werd gevraagd alle aanbiedingen van noodhulp naar het Gezamenlijk Commando te sturen. Het Gezamenlijk Commando werd gevraagd aan de Veiligheidsraad te rapporteren over de noodhulpacties. De Secretaris-Generaal, de Economische en Sociale Raad, de gespecialiseerde organisaties van de VN en de NGO's werden gevraagd om op verzoek van het Gezamenlijk Commando noodhulp voor de Koreaanse bevolking te leveren.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 85 van de Engelstalige Wikisource.