Resolutie 896 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 896
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 januari 1994
Nr. vergadering 3332
Code S/RES/896
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 5 weken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Georgië met Abchazië in geel-roze gemarkeerd.
Georgië met Abchazië in geel-roze gemarkeerd.

Resolutie 896 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 31 januari 1994, en verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie in Abchazië met ruim een maand.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verwelkomde het communiqué van de tweede onderhandelingsronde in Genève waarin aan het memorandum van overeenstemming werd herinnert en het belang benadrukte dat de partijen hun verplichtingen nakwamen. Ook bleven de partijen voorstander van een VN-vredesmacht of een andere door de Verenigde Naties geautoriseerde macht in de conflictzone. Nog werden de gesprekken in Moskou en secretaris-Generaal Boutros Boutros-Ghalis intentie om een nieuwe onderhandelingsronde te beginnen in Genève opgemerkt. De Veiligheidsraad erkende ook de ernst van de situatie in Georgië, waar zich bijna 300.000 ontheemden uit Abchazië bevonden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De partijen werden opgeroepen zo snel mogelijk de onderhandelingen te hervatten en hun wil voor een oplossing te tonen. Ook moesten ze de soevereiniteit en territoriale integriteit van Georgië respecteren. Er moest dringend een akkoord komen over de politieke status van Abchazië zonder aan Georgië te raken. Het mandaat van de UNOMIG-waarnemingsmissie werd verlengd tot 7 maart. Indien nodig kon de sterkte van UNOMIG vergroot worden.

De secretaris-generaal had ook twee mogelijkheden voorgesteld voor een vredesmissie in Abchazië. Hem werd gevraagd onmiddellijk na de derde onderhandelingsronde te rapporteren over de gemaakte vooruitgang en eventuele omstandigheden waarin zo'n vredesmacht nodig zou zijn. Hiervoor moest de gemaakte vooruitgang wel groot genoeg zijn.

De Veiligheidsraad erkende dat alle vluchtelingen en ontheemden het recht op terugkeer hadden en alle partijen moesten hun toezeggingen in dat verband nakomen en een tijdsschema overeenkomen. Alle pogingen om de demografische samenstelling van Abchazië te wijzigen door onder meer het gebied te herbevolken werden veroordeeld. Nog moesten alle partijen het afgesproken staakt-het-vuren opvolgen en de veiligheid van UNOMIG's personeel verzekeren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]