Naar inhoud springen

Resolutie 899 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 899
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 4 maart 1994
Nr. vergadering 3343
Code S/RES/899
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Iraaks-Koeweitse grens
Beslissing Besloot dat compensaties mochten worden betaald aan Iraakse burgers wiens eigendommen in Koeweit kwamen te liggen na de grensafbakening.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Koeweit.
Koeweit.

Resolutie 899 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op 4 maart 1994.

Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval nog diezelfde dag middels resolutie 660 en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties.

Er werd een commissie opgericht die de exacte grens tussen Irak en Koeweit moest afbakenen. Deze zou haar werkzaamheden in november 1992 afronden.

De Veiligheidsraad:

  • herinnert aan resolutie 833;
  • nam de brief in overweging van de secretaris-generaal over Iraakse burgers en hun eigendommen op Koeweits grondgebied na de demarcatie van de internationale grens tussen Irak en Koeweit en verwelkomt de omschreven ontwikkelingen en regelingen;
  • handelt onder Hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties;
  • besluit dat de compensatiebetalingen die volgen uit de regelingen mogen worden overgemaakt aan Iraakse burgers, niettegenstaande de bepalingen van resolutie 661.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]