Resolutie 920 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 920
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 26 mei 1994
Nr. vergadering 3381
Code S/RES/920
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in El Salvador
Beslissing Verlengde de ONUSAL-waarnemingsmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Het ONUSAL-gesp.
Het ONUSAL-gesp.

Resolutie 920 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 26 mei 1994, en verlengde de ONUSAL-waarnemingsmacht in El Salvador met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren 1980 waren de landen Nicaragua, Honduras en ook El Salvador in conflict met elkaar. In Nicaragua voerden allerlei groeperingen een gewapende strijd tegen de overheid. Die groeperingen werden heimelijk gesteund door de Verenigde Staten. Die laatsten gingen ook een overeenkomst aan met Honduras tegen communistische bewegingen in Nicaragua en El-Salvador.

In El Salvador was een burgeroorlog begonnen tussen de overheid en de communistische beweging FMLN. Rond 1990 werd onderhandeld over vrede; wat in 1992 leidde tot de Vrede van Chapultepec.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was tevreden over de succesvolle afloop van het verkiezingsproces in El Salvador, ondanks enkele problemen. Ook waren de akkoorden tussen El Salvador en het FMLN volledig uitgevoerd en was grote vooruitgang geboekt in de nationale verzoening zoals de herintegratie van het FMLN in het politieke leven. Wel was er bezorgdheid over enkele vertragingen, zoals bij de nieuwe politie, de overdracht van land, de herintegratie van ex-strijders en aanbevelingen van de waarheidscommissie. Wel was men tevreden over het akkoord over een tijdsschema voor de belangrijkste kwesties. De VN-waarnemingsmissie ONUSAL was vitaal voor het vredesproces.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het feit dat beide verkiezingsrondes vrij, competitief en veilig verliepen werd verwelkomd. Er was nog wel bezorgdheid omdat belangrijke delen van de vredesakkoorden slechts deels uitgevoerd werden. Bij alle betrokkenen werd opgeroepen alle obstakels van het landoverdrachtsprogramma te verwijderen en de herintegratie van ex-strijders te versnellen. Ook de aanbevelingen van de waarheidscommissie moesten tijdig worden uitgevoerd.

Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali werd gevraagd de Veiligheidsraad op de hoogte te houden over de uitvoering van de akkoorden en de naleving van het tijdsschema en tegen 31 augustus te rapporteren. Alle landen en internationale instellingen werden gevraagd bij te dragen.

De Veiligheidsraad besloot het mandaat van ONUSAL te verlengen tot 30 november. De secretaris-generaal werd gevraagd tegen 1 november te rapporteren over de voltooiing van het mandaat en de modaliteiten voor de terugtrekking, alsook de voorbereiding van de periode na ONUSAL.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]