Resolutie 927 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 927
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 juni 1994
Nr. vergadering 3390
Code S/RES/927
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht tot 31 december.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
De VN-bufferzone in Cyprus.
De VN-bufferzone in Cyprus.

Resolutie 927 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 juni 1994 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie, maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De secretaris-generaal, Boutros Boutros-Ghali, beval aan UNFICYP nogmaals met zes en een halve maand te verlengen. Hij rapporteerde ook dat de vredesmacht gehinderd werd bij haar patrouilles in en langs de VN-bufferzone, dat tegen het staakt-het-vuren werd gezondigd en het weghalen van manschappen uit de bufferzones in het slop zat. Nog was er geen vooruitgang in het zoeken naar een oplossing, het verminderen van de buitenlandse troepen (van Turkije) of de defensie-uitgaven van Cyprus.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde UNFICYP tot 31 december 1994. De partijen werden opgeroepen incidenten langs de bufferzone te vermijden. Intussen behoorde een herstructurering van de macht constant tot de mogelijkheden. Alle betrokkenen moesten meewerken aan een buitenlandse terugtrekking en het terugdringen van Cyprus' defensiebudget. Ook moest er een verbod op wapens groter dan handvuurwapens komen langs de staakt-het-vuren-lijn en op het afvuren van wapens binnen gezichts- of gehoorsafstand van de bufferzone. Ook moest worden voortgedaan met het weghalen van manschappen uit de bufferzone zoals in 1989 was overeengekomen. De leiders van de twee gemeenschappen moesten tolerantie en verzoening promoten en er moest vertrouwen worden opgebouwd.

Naar aanleiding van het rapport van secretaris-generaal van 30 mei zouden de situatie en de rol van de VN erin grondig herzien worden. De secretaris-generaal werd bovendien gevraagd tegen 15 december te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]