Naar inhoud springen

Resolutie 930 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 930
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 juni 1994
Nr. vergadering 3393
Code S/RES/930
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Apartheid in Zuid-Afrika
Beslissing Beëindigde de UNOMSA-waarnemingsmissie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Deze vlag van Zuid-Afrika werd in 1994 na de afschaffing van de apartheid aangenomen.

Resolutie 930 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 27 juni 1994 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad besloot dat de UNOMSA-waarnemingsmissie in Zuid-Afrika zijn mandaat had voltooid en beëindigde de missie. Er werd ook besloten, gezien de apartheid in Zuid-Afrika was afgeschaft, deze kwestie niet langer op te volgen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Apartheid in Zuid-Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in Zuid-Afrika het apartheidssysteem ingevoerd, waarbij blank en zwart volledig van elkaar gescheiden moesten leven maar die eersten wel bevoordeeld werden. Het ANC, waarvan ook Nelson Mandela lid was, was fel tegen dit systeem. Ook in de rest van de wereld werd het afgekeurd, wat onder meer tot sancties tegen Zuid-Afrika leidde. In 1994 werd de apartheid afgeschaft en werden verkiezingen gehouden, waarop Nelson Mandela president werd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Verwelkomt het laatste rapport van secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali over de VN-Waarnemingsmissie in Zuid-Afrika.
  2. Looft de Speciale Vertegenwoordiger van de SG, UNOMSA, de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, het Gemenebest en de Europese Unie, die een vitale rol speelden.
  3. Besluit dat, na de succesvolle afloop van haar mandaat, UNOMSA onmiddellijk wordt opgeheven.
  4. Besluit tevens de kwestie-Zuid-Afrika van zijn agenda te halen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]