Naar inhoud springen

Resolutie 936 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 936
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 8 juli 1994
Nr. vergadering 3401
Code S/RES/936
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Stelde de openbaar aanklager aan.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Richard Goldstone.
Richard Goldstone.

Resolutie 936 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 8 juli 1994.

Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan de resoluties 808 en 827.
  • Met betrekking tot artikel 16 (4) van het statuut van het Internationaal Tribunaal voor de Berechting van Personen Verantwoordelijk voor Ernstige Schendingen van het Internationaal Humanitair Recht Gepleegd op het Grondgebied van Voormalig Joegoslavië sinds 1991.
  • Overwoog de nominatie van Richard Goldstone (Zuid-Afrika) als openbaar aanklager.
  • Stelt Richard Goldstone aan als openbaar aanklager van het tribunaal.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]