Resolutie 943 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 943
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 september 1994
Nr. vergadering 3428
Code S/RES/943
Stemming
voor
11
onth.
2
tegen
2
Onderwerp Bosnische Burgeroorlog
Beslissing Verlichtte de sancties tegen Servië en Montenegro als die haar grens met Bosnië en Herzegovina sloot.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Bosnië en Herzegovina (groen) en Servië (oranje).
Bosnië en Herzegovina (groen) en Servië (oranje).

Resolutie 943 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 23 september 1994. Elf leden van de Raad stemden voor de resolutie, twee (Djibouti en Pakistan) stemden tegen en twee (Nigeria en Rwanda) onthielden zich. De resolutie stelde een afzwakking van de sancties tegen Servië en Montenegro voorop als dat land zijn grens met Bosnië en Herzegovina sloot.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bosnische Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verwelkomde de beslissing van Servië en Montenegro om de voorgestelde regeling over het grondgebied van Bosnië en Herzegovina te aanvaarden; alsook de door beide straten genomen beslissing om de grens tussen beide landen te sluiten, behalve voor humanitaire hulp.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot de volgende opgelegde maatregelen voor honderd dagen te schorsen in geval de grens tussen Servië en Montenegro en Bosnië en Herzegovina inderdaad door die eerste gesloten werd.

i. De restricties in verband met vliegtuigen.
ii. De restricties in verband met goederen en diensten en de veerdienst tussen Bar (Montenegro) en Bari (Italië).
iii. De maatregelen over deelname aan sportevenementen en culturele uitwisseling.

Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali moest hier elke dertig dagen opnieuw verslag over uitbrengen. Moest de grens toch niet dicht zijn, dan zouden de geschorste maatregelen vijf dagen na het rapport opnieuw van kracht worden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]